Nijverdal

SZD 9 Bocian

Bocian

Bocian staat voor ooievaar in het Pools . Albert had via HB Modellbau een Bocian kit besteld , schaal 1:3 . De kit bestaat uit een zeer gedetailleerde GVK romp en tempex vleugels en hoogte roer, bekleed met Abachi .
In een gesprek met Rudi hierover , vertelde ik hem, dat ik het ook een pracht kist vond en hem wel wilde assembleren .
Zo gezegd, zo gedaan . Rudi heeft de kit bij HB  besteld en deze werd een paar weken later geleverd .
Doos uitpakken en dan zie je hoe prachtig alles gemaakt is en met welk detail
De GVK romp heeft alle schaal details van de echte , met zelfs een dubbele vloer ..
Direct maar beginen dus .Spanten in bouwen voor de vleugelbuis . Servo stoelen voor richtingroer en ontkoppelings servo inbouwen en er wordt een zwaar ontkoppelings mechaniek gemaakt door Rudi .
Alles wordt ingeharst met langzaam drogende met microbaloons ingedikte epoxyhars ..
De grootste inspanning is hier de opbouw van de cockpit . Deze bestaat uit 2 delen .. Een voordte deel klapt opzij via 2 scharnieren en het achterste deel schuift naar achteren en loopt in rails en op kogellagers  . Veel werk was de rand afwerking van de cockpit . Eerst gepobeerd met dun triplex , maar dit ging niet goed , toen overgestapt naar alluminium .
Via Albert gevraagd , hoeveel lood er in de neus moest . Vogens hem 2,5 KG  ..Lood korrels bestelt bij Conrad . 2,5KG aangemengt met dunne epoxy . Romp op zijn neus en ingieten maar . Je vind het niet terug in deze ruime romp ..
Besloten wordt de vleugels en stabilo af te werken met Oratex  wit  . 14 mtr. besteld en strijken maar.
Eerst moesten natuurlijk nog wel de scharnieren gemonteerd worden . Deze bestaan uit epoxy plaatjes met een gaatje , waar een pen doorheen gaat . Alle roeren zijn in hol/bol uitgevoerd . ( foto Melle Osig 2010 074 )
Natuurlijk zijn er vele kleine zaken , die uitgevoerd moeten worden , bevestiging hoogte roer op romp incl . bedrading voor de 2 servo’s . Paatsen van de vleugelbuis, de 9 polige stekker voor de 3 servo’s per vleugel . De vleugel locks en ga zo maar door .
Niet te vergeten natuurlijk de instumenten panelen . Rudi had hiervoor er twee laten maken bij Noll Modellbau incl. stuurknuppels .En wat denk je van de 2 Axel piloten .

Dan komt het moment van keus . Hoe moethij eruit zien in kleur en detail .

Na veel twijfel en denkwerk , wordt besloten voor de Albert Hiemstra kleuren , met een eigen “tough ” . Geel als hoofdkleur met een frivole blauwe afzetting en natuurlijk met de ooievaar op de zijkant . Oh ja en niet te vergeten de PH nummering en natuurlijk een Acro sticker .
Via buurman  en reclamebedrijf Manenschijn en stelen op Internet en eigen denkwerk ,  worden de ooievaar en een Acro team Nijverdal sticker gemaakt .
Maar eerst nog spuiten . Alles in 2K  . Maar door een spuiter laten doen , omdat bij deze oppervlakten het niet meer te doen is om het zelf uit te voeren .
Eerst het geel , dit is nog eenvoudig , maar een week later het blauw . Eerst alles tapen en afplakken  .( Zeer fijn werk )

Het spuiten hierna is dan nog een fluitje van een cent

Als laatste stap , wordt alle elektronika ingebouwd . Om geen problemen te krijgen met krachten zijn alle roeren voorzien vaan 25 KG servo’s . Voor ontkoppeling en verstoorders zijn 15 kg servo’s gebruikt . Alles keurig via een Emcotec DPSI met 2- 2cells Lipo’s
.
Het zal een prachtig gezicht zijn in de lucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sponsors
Nu op het vliegveld
Aankomende activiteiten
jun
23
za
hele dag Vliegshow 23 – 24 Juni
Vliegshow 23 – 24 Juni
jun 23 – jun 24 hele dag
Nog even geduld A.U.B! De opening voor de inschrijving staat bijna online! Hou deze timer in de gaten… Let op! De bedoeling is dat iedere piloot zich afzonderlijk, met eventuele partner aanmeld! Zo houden we[...]
sep
15
za
hele dag Sleeptreffen
Sleeptreffen
sep 15 – sep 16 hele dag
o 15 & 16 september sleeptreffen.
Inloggen